Implantáció

Implantáció


Mikor ajánlott?

Mini-implantok

Az implantációs fogpótlás egy vagy több foghiány esetén vagy teljes foghiánynál javasolt, ha szeretnénk elkerülni a hiányt határoló fogak lecsiszolását  vagy kivehető fogsorral történő fogpótlást. Az implantáció másik előnye a hagyományos fogpótlásokhoz képest, hogy elkerülhető a kivehető fogsor viselése vagy a kivehető fogsor stabilabb viselését teszi lehetővé, amennyiben fix pótlás elkészítése nem lehetséges. Az implantáció egy műtéti beavatkozással járó eljárás, hosszadalmasabb, és többszöri alkalommal történő kezelést igényel.

Az implantáció feltételei: megfelelő szájhigiéné, megfelelő mértékű csontkínálat, ami azért szükséges, hogy megfelelő nagyságú implantátumot tudjunk beépíteni, ami képes elviselni az őt terhelő rágóerőt. Kizáró tényező a nagymértékű dohányzás, nem kezelt cukorbetegség, valamint biszfoszfonát típusú csontritkulásra szedett gyógyszer hosszú távú szedése.

Mire számíthatunk hosszú távon?

Implantkorona csavarral rögzítve

Várható élettartama az implantáció technikai és műtéti fejlődésével egyre hosszabb; elsősorban az implantátum típusa, a szájhigiéné, egyedi biológiai adottságok és a műtét megfelelő tervezése befolyásolja. A várható átlagos élettartam hasonló vagy hosszabb, mint a saját fogra készült hídmunkáké, átlagosan 15 év. Az implantációs fogpótlás sérülésének jelei a hidak, koronák mozgathatósága, ínygyulladás, nagymértékű fogínyveszteség és csontsorvadás az implantátumok körül. Megoldási lehetőségek: hidak, koronák, szükség esetén implantátum cseréje, parodontológiai, regeneratív műtétek az implantátumok körül.